Write it down, make it happen

writingDear future self

For noen uker siden ble jeg kontaktet av Samsung, de introduserte meg med deres nye flaggskip Galaxy Note 4 og spurte pent om jeg ville teste den og komme med en mening om den kunne være med å redde håndskriften. Det var starten på en meget interessant diskusjon og satt i gang en rekke tanker hos meg: Hvor ble det av pennen og papiret? Er digitaliseringen virkelig i ferd med å ta over? Kan en teknologisk enhet være redningen for en generasjon som nå nesten aldri skriver for hånd, og er den i tilfelle en verdig erstatter?

Da jeg gikk på videregående og stadig måtte ha prøver, oppdaget jeg viktigheten av å det å faktisk notere med penn på papir (nå kalt the old fashion way). Jeg husket ting bedre da. Det hendte jeg typet på maskin, men det hadde aldri samme effekt. Boken Write it down, make it happen (Henriette Anne Klauser, 2001) forteller at det å faktisk skrive med penn og papir sender et signal til en del i hjernen vår som ber oss om å følge med: Wake up! Pay Attention! Don’t miss this deal! Akkurat derfor har mennesker som skriver ned målene sine, større sannsynlighet for å nå dem, enn de som ikke gjør det. Det er faktisk mye postivit ved håndskriften (selv om det anses som tungvint): Det å forme bokstaver og sette de sammen, isteden for å bare velge ut bokstaver på et tastatur, krever mer av oss (vi følger mer med) og det kan trigge til kreativitet og skaperglede. Derfor—da min lillesøster fortalte meg at de kunne bruke iPad, Mac og iPhones på skolen, ble jeg veldig overrasket og bekymret. Digitaliseringen er effektiv og oftest positiv, men hva om den begrenser oss og vår egen utvikling?

Jeg sa umiddelbart ja til å teste telefonen, hvor pennen som følger med er selve magien, men mye sier meg at den ikke kommer til å endre kjærligheten min til notatbøker og de utellige listene jeg til stadighet skriver—men kan den være en hjelper i digitaliseringen— i en hverdag hvor great love letter from great men er erstattet med xoxo og hey, bb hva skjer? Trolig. Det handler jo å omfavne utviklingen, samtidig tviholde på menneskets nevne til å gjøre ting selv. Hvis ting er effektivt, men samtidig gjør at vi kan beholde håndskriften—hvorfor ikke? For håndskriften er fremdeles vakker og personlig, og akkurat nå er min inne hos Samsung hvor de gjør den om til vektor (stas!), men det skal vi snakke mer om siden. I mellomtiden kan du skrive jo skrive en liste. Aller helst for hånd.

_

Dette innlegget er sponset av Samsung.

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on Facebook

2 Thoughts on “Write it down, make it happen

  1. Det er så sant det du skriver, og da jeg leste til eksamen nå, noterte jeg for hånd. En annen ting man merker etter som at man nesten ikke skriver lenger, er hvor fort man (hvertfall jeg) blir sliten i hånden av å skrive, og etter tre timer med skriftlig eksamen, verket det i musklene jeg ikke hadde brukt siden ungdomsskolen…

  2. Jeg er enig.
    Skriver mye på macen på skolen fordi jeg skriver fortere og har bedre oversikt.
    Men elsker å ta personlige notater og skrive for meg selv.

    Hvilket kamera bruker du? Det blir så utrolig fint.
    Eller er det bare redigeringsprogrammet du bruker som gir den vi tage effekten?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation