Urbankultur møter høykultur

IMG_3852 copy-1 mindreBelinda_wide

Denne ukens «Opplev Oslo» handler om det fineste kulturinitiativ i Oslo på lenge. Jeg har snakket med Cici Henriksen (øverst). Hun er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole, og er nå på et 2årig kunstnerstipend for å fordype seg innen hiphopteater. Det hele startet da hun produserte og spilte i en forestilling med rap-duoen Gode ord Dør Sist, etterfulgt av et lite googlesøk: Hiphop og teater. Hun fant New York Hip-Hop Theatre Festival, ante ikke at sjangeren fantes, dro til NYC og ble hekta. Heldigivs tenkte hun at Norge trengte det samme, og om fire uker inntar SPKRBOX, Norges første Hiphopfestival, selveste Nationaltheatret.

spkrbox

Hei Cici. Først og fremst, hva er hiphopteater?

Det er samfunnsaktuelle nåtidshistorier fortalt gjennom hiphopestetikk. Tematikken dreier seg ofte rundt temaer som sosialendring, klassekamp, forskjellsbehandling, rasisme m.m.

Fortell litt om SPKRBOX.

SPKRBOX er Norges første hiphopteaterfestival. Det blir mange forestillinger, hvor 5 av dem er fra USA og Canada. I tillegg blir det filmvisninger, foredrag, jams, open mic, workshops og konserter. Festivalen er en kreativ eksplosjon med lav terskel, høyt nivå og laidback stemning. Jeg ønsker at SPKRBOX skal være en møteplass for hiphophoder, teaternerder og folk som vil oppleve annerledes teater.

Hva er dine ambisjoner for festivalen?

SPKRBOX vil utforske kulturelle klasseforskjeller og utfordre det etablerte norske teater ved å sette fokus på hvem som skriver og fremfører hva for hvilket publikum. Jeg håper at festivalen kan inspirere til flere hiphopteaterproduksjoner i Norge i årene fremover. Hiphop og teater har mer til felles enn man tror og jeg håper SPKRBOX kan bidra til at folk ser disse likhetene og samtidig blir mer bevisste på sine egne fordommer mot både hiphop og teater. Dette er en festival for de som liker teater, de som liker hiphop, de som ikke liker hiphop og de som ikke liker teater.

Hvem bør gå på festivalen?

Vårt mål er å inspirere ungdom, men i tillegg bevise at hiphopteater er for alle som er nysgjerrig, vil bli underholdt, overrasket og i tillegg bli utfordret intellektuelt. Hiphopteater har ingen aldersgrense, men forutsetter at man er åpen for noe nytt. Forestillingene presenterer temaer som angår alle, det handler ikke alltid om hiphop, men fortelles gjennom hiphopestetikk. Energien og driven hiphopkulturen har i seg gjør hiphopteater til en eksplosiv sjanger som treffer magen først for så å pirre intellektet. Hiphop har det teater trenger, og omvendt. Jeg håper at folk som vanligvis aldri møtes på sosiale arrangementer vil møtes på denne festivalen.

Hva kan folk forvente seg?

Man kan forvente seg å bli overrasket, imponert, underholdt, konfrontert med fordommene sine og bli inspirerert. Man kan også forvente seg interessante diskusjoner, fest og god stemning. Jeg gleder meg vilt!

_

SPKRBOX kommer til Trondheim helgen 22.Februar og Nationaltheatret, Cafèteatret, dramatikkens Hus og Skuespillersenteret i Oslo, første helgen i mars. | Bildene er hentet fra SPKRBOXs hjemmeside.

 

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on Facebook

3 Thoughts on “Urbankultur møter høykultur

  1. Så utrolig spennende! Dette skal jeg lese mer om :)

  2. This is going to be so much fun!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation