Utukt med ord.

letter writing

Kjære lesere.

Jeg drikker kaffe ved vinduet ut mot Schwensensgate, Oslo. Her sitter jeg for å sette igang den eneste prosessen som dreper skrivesperren: Jeg må slakte, drepe, gi ord til det som plager meg; det jeg frykter mest. Jeg vet dere venter på en dyp og inspierende tekst, noe som virkelig rører dere. Det er ofte sånn det blir; noen føler seg opplyst og legger igjen kommentarer om at teksten forandret dagen; at dere virkelig trengte denne akkurat nå. Teksten kommer ikke. Ikke enda, kanskje aldri. Sannheten er at jeg har tatt tak i litteraturen; andres tekster og virkelig søkt inspirasjon for å i det hele tatt klare å starte en setning. Jeg har lyst til å forkaste alt jeg har levert, føler jeg aldri vil klarer å toppe det. På en måte er hele denne nettsiden bare en bløff, den ble jo først stor da jeg postet litteratur. Nå er dere lurt inn i et helt annet univers, noe som stadig blir mer overfladisk og hverdagslig. Det er altfor lenge siden dere har hørt fra mitt indre. For det beklager jeg, jeg har virkelig prøvd. Jeg har skrevet om kjønnshår og fittelukt, brukt ordet faenskap, ånde, lidenskap og evighet, så mange ganger at jeg nesten kaster opp når jeg hører ordene til vanlig. Ikke missbruk Guds ord, sa mamma. Jeg har misbrukt ordene.

Er jeg utskrevet? Er er jeg tom for ideer? Er dette nok et eksperiment og en halvveis greie fra meg, som jeg ikke klarer å fullføre fordi jeg nå er tom for ord? Det hender jeg tenker at livet mitt er for kjedelig, at lykken jeg har funnet har ødelagt hele min kunstneriske side, at mannen som ga meg de villeste novellene nå pisser på alt jeg har produsert fordi han endelig elsker meg. Hatet jeg hadde ovenfor han er nå borte, nærheten er større og sterkere enn noen gang. Ved å skrive om det å elske, føler jeg at jeg utleverer endel av hans magi til internettet, og det vil jeg for all del ikke gjøre. Jeg er den eneste han skal knulle. Ikke en gang dere skal kjenne hans begjær og det vi deler. Kanskje jeg er feig. Jeg er hvertfall langt fra profesjonell. For ikke å snakke om egoistisk.

Skriv om noe annet, tenker du nok. Ta deg en tur, la deg inspirere av andre mennesker. Ta med deg notatbok på trikken, ville læreren min sagt. Jeg burde hørt mer på Yann Tiersen, bannet høyere, onanert mer og smugtittet på folk som kliner. Sannheten er at jeg har rundet kjærlighetsspillet: Lykken og sorgen har jeg smakt på og skrevet om. Selv det skitne og tabu har jeg vært trofast med i lang tid. Jeg har skrevet om sperm og følelsesløs sex med eldre menn, som om jeg er den skitneste dama i hele landet. Fordommene har jeg ikke tenkt et sekund på, det å lese er tross alt ingen tvang. Selv telefonene fra bekymra foreldre, har ikke brydd meg. Det er kunst, mamma. Så ler vi.

Spørsmålene er: Er jeg ferdig, er jeg for lykkelig eller er det nå redselen kommer? Nå som jeg ikke har levert på en evighet, nå som lykken faktisk regjerer, nå som jeg innser at jeg er i ferd med å starte et helt nytt kapittel. Som da Adele gikk fra hjertesorg til kjærlighet, som da Chanel gikk fra herrebukser til the little black dress, som da pappa slutta å farge håret sort og ble gråhåra på en halv uke. Er det jeg feiger ut? Jeg skriver:

Jeg fraskriver meg all tvang til å levere gode tekster.

_

Alt jeg har skrevet er fiksjon, bortsett fra det som er sant.

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on Facebook

15 Thoughts on “Utukt med ord.

 1. kjenner meg så inderlig godt igjen – førøvrig en god tekst om det å ikke klare å skrive en god tekst. Den liker jeg

 2. jeg tror mangelen på kommentarer skyldes at det du har skrevet her var sabla flott og ærlig, din crazy undrende babe. jeg og en hel haug av andre heier på deg gjennom alt!!

 3. dette var saa bra skrevet. herregud. spechless.

 4. Lerke on 3. november 2013 at 17:11 said:

  Tekstene dine, uansett hva du skriver om, er dagens lille høydepunkt. Kribler alltid litt i kroppen hver gang jeg klikker inn på bloggen din for å se om den er oppdatert. Håper du fortsetter med dine fine skriverier til evig tid!

 5. Nanna on 3. november 2013 at 23:43 said:

  Kjære Mike, jeg trenger så akutt noe som kan inspiere. Noe fint, noe som tar tak i en del av meg jeg ikke har hatt kontakt med på en stund. Kan du anbefale en bok eller to? Noe jeg kan gå ut og kjøpe imorgen. Jeg er så glad i det du skriver, men jeg trenger noe jeg kan holde mellom hendene. Kan du hjelpe?

 6. Therese Bjørstad on 4. november 2013 at 12:16 said:

  Ja, det var ærlig og ja, det er kunst og ja, du er forbanna flink!

 7. jeg prøvde å kommentere noe om at kanskje det å bli lykkelig er en måte å gjære ordene våre på, legge dem under lokk og la dem vokse seg større og sterkere og viktigere, vekk fra oss selv og ut i verden, men det ble litt rart. så jeg kommenterer heller bare at dette var ekte, og ekte er alltid det viktigste.

 8. så ærleg og oppriktig og herleg å lese. og det stemmer (nesten) på ein prikk.

 9. Jeg har ikke kommentert her inne på evigheter. Ikke fordi det ikke ha vært noe å kommentere, men fordi jeg ikke har lest. I flere måneder klarte jeg ikke skrive eller lese noe. I stunden etter det vonde så skrev jeg. Så ble det stille. Jeg klarte ikke kjenne på egne følelser. Jeg forsvant inn i en tåke av dans, alkohol og latter. Uten å ta meg tid til å sørge. Og når jeg ikke skrev selv, så orket jeg ikke lese andres blogger heller, inkludert din. For jeg visste at ved å lese blogger som din. Med en skarp og presis penn som treffer meg. Så ville jeg føle trengen til å skrive igjen, og for å skrive så måtte jeg føle og det motet hadde jeg ikke. Men det motet har jeg nå. Mye takket være din blogg. Så takk. Og vit at jeg leser. Selv om jeg ikke alltid kommenterer. (Men jeg skal bli flinkere til det, da jeg vet hvor mye en kommentar betyr for meg).

  Ha en fantastisk dag vakre Mike. Grip den med begge hender og nyt den. Det fortjener du.

 10. Fyfaen, du har lært meg så mye om skriving. Jeg har deg å takke for at språket mitt har blitt mer lekent de siste ukene. :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation