Èn til ti om kreativitet.

Printkontor1

Siden forrige uke har jeg jobbet med min aller første online-portefølge, som dere selvsagt snart skal få ta en titt på. Jeg fant ut at verkene måtte samles; litt fordi det er fint å ta et tilbakeblikk og se på alt jeg har laget – utvikling er kanskje det fineste med å fremdeles være student, men mest fordi jeg snart må tenke fremover og få pushet meg selv ut i denne store, skumle og overfylte bransjen. I tillegg til dét ble det i dag offisielt at jeg er ANNOs nye redaktør, som betyr at jeg skal jobbe med det som ligger hjertet mitt nærmest frem til juni og at du og alle andre kan plukke opp mitt- og alle som skal bidra sine verk på en tilfeldig Narvesen om veldig få strakser. Jeg gråt da det ble et faktum, ANNO var tross alt grunnen til at jeg søkte meg inn på Westerdals. Bare tanken på å få gitt ut et magasin, med et godt budsjett og gode trykkerier i ryggen, er nesten helt uvirkelig. Jeg tenker likevel: det er ikke uten grunn. Jeg anser meg selv som dyktig når det kommer til estetikk og idéer, men det er nok det målretta og ambisjonsrike hjertet mitt som sørger for at ting (stort sett) blir som jeg vil. Og nå, når jeg oser av inspirasjon og engasjement, tenkte jeg at det var en ypperlig mulighet for å spre litt videre til dere. Derfor: her er en bitteliten liste over hvordan jeg har sørget for min egen utvikling og har klart å forbli og forbedret min kreativitet gjennom tusner av skrivesperrer og tunge blåmandager med mangel på skaperlyst. Boom:

kontor3

En. Arbeidsplassen må inspirere deg. Da jeg var liten drømte jeg om å ha et stort, lyst og rotete kontor hvor det skulle flyte over av bøker og post-it lapper. Da jeg flyttet på min første hybel hadde jeg ikke plass til en skrivepult en gang, da jeg bodde med Andreas jobbet jeg på et stuebord med ansiktet mot en hvitmalt strietapet og satt som regel på kafé minst fire ganger i uken, men nå dere – nå har jeg endelig skapt et lite kreativt roteunivers som inspirerer meg så snart jeg åpner øynene. Jeg har en skrivepult av glass med et titalls magasiner som skriker til meg, post-it lapper på hyller, vegger og iMac, på veggen henger et dikt som gir meg skriveglede og sommerfugler, og lyset fra de store vinduene er akkurat nok til at jeg kjenner lykken, men ikke blir blendet eller føler at ting blir for lite lunt. Dagslys må komme i riktig mengder, tenker jeg. Selv om jeg fremdeles drømmer om loftsleilighet, bjelker og mur (som alle andre), er jeg veldig fornøyd med hva jeg har nå. Det handler vel om å ta i bruk det man har – her er bittelitt inspirasjon:

kontor4kontor2

To. Dekorer livet ditt. Jeg er helt rævva på økonomi, kjøper fryktelig mye unødvendig, men er det én ting jeg aldri har angret på, når det kommer til den slags, så er det at jeg unner meg selv fine ting i ny og ned. Det er veldig merkelig, spesielt når det kommer til jenter, hvor mye en liten dings kan ha å si for kreativiteten. Dere vet jo hvor godt det føles å kjøpe nye toalettvesker, det å rydde sminken fint på plass. Egentlig kan jeg bli lykkelig av all materialisme, men små esker, fine penalhus, nye permer, en dyr lampe, esker man kan sortere rotet i, en plakat av favorittbyen, den perfekte kaffekoppen, skikkelig skikkelig dyr kaffe og en ny penn kan gjøre underverker når det kommer til arbeidsprosesser. For ikke å snakke om fine bokbind, markeringstusjer, bokmerker, binderser (åh, jeg elsket fargerike binderser i skoledagbøkene da jeg var liten), en dekorert linjal og all verdens arbeidsnips. Og, herregud, la oss ikke glemme notatbøker!

kontor5

Tre. Bli notatbokavhengig. Først og fremst; kjøp vakre notatbøker. Ta på de, lukt på de, se på hvitfargen og ikke minst omslaget – jeg liker helst å ha ny notatbok til hvert prosjekt, én til undervisningsnotater og selvsagt èn finbok. Ha alltid en finbok, eller skriblebok om du vil heller kalle det det, og noter tanker og observasjoner i den flere ganger daglig. Iphonen har fine noteringsmuligheter, men det blir ikke det samme. Tips: kjøp en uten linjer sånn at du kan illustrere, skrive skeivt og lage rare hjerter på sidene om kjærleik.

Liebling

Fire. Gå på kafé. Igjen ikke et veldig økonomisk tips – men et par kroner til en kaffe og en nystekt scones må man kunne unne seg, selv vi med trange studentlommebøker. Oppdag favorittkafeen, finn hjørnet med det riktige lyset og gå dit hver gang skrivesperren eller andre sperrer er i ferd med å gjøre deg gal. Gå dit ellers også, miljøforandringer og menneskestøy er ofte fine omgivelser å jobbe i. Dessuten er observasjon en viktig del av å forbli inspirert – noe som tar meg til nummer fem.

Liebling

Fem. Løft blikket. Jeg har to gode grunner, egentlig hundrevis av gode grunner til å oppsøke hverdagsmagi, men en: det å ta seg tid til å se fine saker i et samfunn som dette kan og vil garantert minske på alt fra stress til depresjoner, to: livet; mennesker, rare hjørner, riktig lys, arkitektur, planter, kattepuser, brostener, merkelige sko, regnvær, et glass med juice, fuglekvitter, latter, smilehull, fregner, rare ledd, små krøller i nakken på jenter med tutt, vinduskarmer og generelt alt som handler om liv er og vil alltid være en del av deg og andre mennesker – hver minste ting forteller historier, kan vekke nostalgien i deg, gi deg nye ideer eller rett og slett bare se fint ut. Ikke la deg kimse av det lille, det er vel det jeg prøver å si. Ta trikken med nye øyner neste gang, lat som om du er i Paris, kjøp en halvdyr bukett med tullipaner og en pariserloff på vei hjem, elsk med noen på et sted du aldri har gjort før. Hjertet og sjela blir lykkelig av sånt, og så lenge man er lykkelig er det kort vei til kleine kjærlighetsillustrasjoner og mjuke tekster! Eventuelt noen overyre tegninger, men det er fint det óg.

Seks. Lær deg å samarbeide! La deg inspirere av andre kreative, ikke konkurrer med dem. Finn en eller flere ildsjeler og gjør noe sammen. Dere vil ikke ane de åpenbaringene jeg har hatt med andre mennesker. Spesielt én – en vanvittig annerledes mann, som hadde de samme fordommene som meg da vi startet et prosjekt: dette går ikke. Det er diktet hans, et han skrev til mine fotografier, som henger over skrivepulten min nå. Fint!

inspobord1ControlCenter2

Syv. Kjøp magasiner. Eventuelt bøker. Ikke abonnér, så lenge det ikke er på et magasin du virkelig ikke kan leve uten (les: Lula, The Gentlewoman). Kjøp heller nye magasiner hver gang, oppdag nye gridmønstre, se etter annerledes typografi og fotografier og rare sidetall og deilig papirvalg og sett post-it lapper på sidene du syns er aller finest. Ta en titt på dem fra en tid til annen.

8398516622_26d2396e5f_c

Åtte. Vær nysgjerrig. Sett en vilt inspirerende side som startside i nettleseren din, besøk fine blogger, dra på interessante kurs, ta med deg rare flyers fra gata, plukk alltid med deg gratismagasiner, opprett en side på pintrest eller kontrib.it og lag en lang lang bokmerklinje over alt det fine som finnes på nett – som denne siden for eksempel.

Ni. Ta pauser. Ikke tving deg selv til å jobbe døgnet rundt, selv ikke med et prosjekt du syns er fryktelig gøy en gang. Jobben og hjernen fungerer bedre sammen når de får savnet hverandre i ny og ned. Dessuten er det å fordøye ting, ikke se seg blind på saker, en veldig viktig del av å oppnå et godt resultat. Litt som med trening, litt som i et forhold. Tilbring mye tid sammen, men ikke for mye. Da kan man enten bli lei, forsvinne i tradisjonsmønstre eller ende opp med å gå hverandre på nervene til slutt – og derfra møte veggen og bare gi opp hele greia. Kreative mennesker er kjent for å slite med stress på grunn av at arbeidet alltid blir med hjem, ikke gå i den fella. Klin litt heller. Les en god bok.

Screen Shot 2013-04-16 at 1.34.17 PM

Ti. Vær målrettet og tålmodig. Dette er det viktigste punktet. Tiden lærer deg, så lenge du produserer noe – bare fotograferer et par bilder eller skriver et par strofer i ny og ned, vil du fortsette å utvikle deg. Skryt av deg selv. Ikke samenlign deg og dine kvaliteter med andre. Dyrk det du er flink på og din egen lidenskap, selv om det virker fint å være fotograf betyr det ikke at det er noe for deg – finn din egen greie. Tør å prøve nye ting; skriv annerledes, prøv et nytt kamera, bruk en font du egentlig hater. Tør å feile. Aldri aldri aldri gi opp, se på utfordringer som noe positivt og en mulighet til å lære. Ta utfordringer og ansvar. Kle deg i klær som får deg til å føle deg fabulous, rett håret eller sett det i en stram tutt før fremføring eller skumle møter. Gjerne ellers også, det å føle seg bra er inspirerende nok i seg selv. Lag lister over alt du vil oppnå. Vær målrettet, tør å drømme høyt og langt og skremmende stort og vit at du når målene med tiden. For er det én ting jeg er sikker på, så er det at mennesker kan få til alt de vil så lenge de har troen på seg selv

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on Facebook

47 Thoughts on “Èn til ti om kreativitet.

 1. Trykket på hjertet, tar vare på det i hjertet og er overraskende fascinert over hva du får til med ord. Wow.

 2. Fantastisk innlegg med gode tips. Disse skal jeg ta med meg videre. Tusen takk.

 3. Takk, liker sånne lister!

 4. For et flott innlegg, Veronica!

 5. Jeg tror nesten jeg må skrive ut dette og henge det på veggen i min snart nye leilighet i Oslo… tusen tusen takk igjen!

 6. Dette skal jeg med meg videre! Åååh, blir så inspirert og glad av innleggene dine:)

 7. Ingen tvil om at dette var motivasjon nok og et spark i ræva til alle oss kreative sjeler der ute !:) Gleder meg veldig til magasinet ditt kommer ut. Det hersker ingen tvil om du overlever .

 8. for et flott innlegg :)TAKK.

 9. Jeg trengte å lese dette akkurat nå! merker at jeg allerede er litt mer motivert og inspirert, takk!

 10. Miriam on 17. april 2013 at 11:41 said:

  Sitter med tårer i øynene. Er griseblakk fordi jeg har rømt vekk på kafe fire dager i uken det siste året, den samme stamkafeen med den myke stolen og det riktige lyset, så jeg får gjort noe på masteren. Å lese det du skriver gir meg ny energi, nytt håp og mot, det er så verdt det. Det er så verdt det å oppsøke hverdagsgleder og drepe depresjonen med små fine øyeblikk. Jeg skal printe ut denne teksten ASAP. Du er rå, ekte og en av mine største inspirasjonskilder, takk!

  • Åh. Miriam. Veldig veldig fin kommentar. Det er klart man blir demotivert og tviler fra en tid til annen – jeg tror det er en heeelt greit å ta seg en pause av og til, det er viktig å ikke drepe seg selv med ting man bare MÅ gjøre og få til. Det er først når man slapper av og lar obervasjonene inspiere enn uavhengig av et press, at man virkelig kan kjenne etter og flyte i kreativiteten. Lykke til <3

 11. Først av alt: GRATTIS med redaktørjobb! Spennende og vel fortjent!

  Second: for et jækla bra innlegg. Det skal, som flere også har sagt, printes og leses med en gang skapergleden truer med å stikke. Du er helt rå.

  Nå skal jeg trykke «publiser kommentar», ta på meg de fineste skoene mine, kjøpe meg en notatbok jeg har sett meg ut, og gå på café :)

 12. Tusen takk for et fantastisk inspirerende innlegg – har nå lest det tre ganger i dag, og tror kanskje det blir flere med tiden…
  Nå skal arbeidsplassen(e) få seg en liten overhaling!

 13. Marc Johns inspirerer meg grenseløst, og han skrev dette her: «Make a mess. Taste a little chaos. Throw away the grids and guidelines. Change the font. Spill the ink. Play the guitar with a missing string. Make art with cardoard boxes. Take a chance. Don’t judge or question or filter it. Let it out. Make mistakes. Write with the wrong hand. Give it shot. Embrace imperfection. See what happens.»
  Høres det ikke gøy og enkelt ut å lage kunst når man blir oppfordret på den måten? Det er så mange fine tips rundt omkring.

 14. Jasemin on 17. april 2013 at 22:55 said:

  du er rå. elsker alt du skriver, tenker. fint!
  hilste på deg på lille vinkel i helgen, du ble flau da jeg sa jeg elsket bloggen. heeh..

  • ÅH HERREGUD. Jeg har hatt helt vondt etter det der – fordi du kom jo på markedsdagen, og da løper vi stort sett bare rundt i ring og er skikkelig stressa. Følte jeg avvsite deg på en måte. UTROLIG koselig at du kom å sa ifra, selv om jeg alltid blir veldig flau så ble jeg rørt og glad også <3 Håper du hadde en fin helg! :)

 15. Anonym on 17. april 2013 at 23:58 said:

  Tenk å være så flink til å sette ord på livet som det du er. Fantastisk. Takk for all verdens inspirasjon når jeg sårt trenger det. Jeg gleder meg mer og mer til å starte på en ny epoke i livet. Fattig student i verdens fineste Oslo. Takk for at du skriver så jævla bra. Du er råbra! Og vakker.

  • Åh. En anonym. Hjertelig takk selv om jeg aller helst skulle visst navnet ditt. Setter veldig pris på sånne kommentarer. Oslo er fint, selv for fattige studenter <3 God mandag!

 16. oddny on 18. april 2013 at 09:20 said:

  Dette likte eg jenta mi! det er det eg alltid har sagt:du fixar alt det du bestemmer deg for! klemm mam

 17. sjaa det fine. jeg synes det er saa fint naar du skriver paa nynorsk. haaper du vil gjoere det meir.

 18. INGEN VET OM DENNE BLOGGEN on 18. april 2013 at 19:46 said:

  SKAL SKRIVE UT DETTE OG HENGE DET OPP PÅ VEGGEN. GI DET I GAVE TIL ALLE JEG KJENNER. FAEN

 19. Kamilla on 18. april 2013 at 22:08 said:

  Wooow. Du skriver bare helt fantastisk! Nå ble jeg i allefall supermotiver til å skrive nye tekster, sette på favorittmusikken, drikke en god kopp te og bare kjenne på alle mulighetene som ligger der ute og venter på meg (og alle andre!). TAKK:)

 20. Helene on 18. april 2013 at 23:40 said:

  Inspirerende! Du er flink :-)

 21. jasemin on 18. april 2013 at 23:56 said:

  hahha! Ja, jeg skjønte at det sannsynligvis var en stressa dag, sjukt mange folk! koselig læll. Helga var fantastisk, Lemàitre på parkteateret var mer enn verdt det!

  • Ja. Huff, de dagene er noe dritt. hehe. BRA du koste deg! Angrer på at jeg ikke gikk – en veldig god venn av meg var gitarist for de den kvelden – Markus. Hørte han var vill på scenen, kjipt å gå glipp av den slags. God mandag, fina!

 22. Åh, tusen takk for en fantastisk tekst. Det er så himla sant, alt sammen. Og jeg vet det jo egentlig. Men av og til glemmer man alt man vet, og mister litt av gnisten. Da er det fint at sånne fine mennesker som deg tennner den igjen!

  Ps. Gratulerer så mye med redaktør jobb! :-)

 23. Kimberly on 19. april 2013 at 12:47 said:

  Jeg kommer ikke for å ødelegge stemningen altså, for dette var et veldig inspirerende innlegg. Jeg kjente noe lyste opp inni meg tror jeg… Men jeg kan ikke la være å tenke på dette: Hva om du ikke er i stand til å «se» eller «kjenne» disse gledene lenger? Og da ikke får fram kreativiteten på best måte? Etter å ha vært offer for tristhet i lang tid, har jeg blitt ganske så nummen på en måte. Også kan man virkelig bare kaste seg ut i dette uten å føle seg utstøtt? Du sier også at tiden lærer deg, hva med alle de som har gjort store ting ut av livet sitt før de er 20? Nei, nå hørtes jeg veldig negativ ut, men jeg vil bare høre hva du eller andre har å si til dette.

  • Hei <3 Fin kommentar - det er viktig å være kritisk til ting som virker for bra til å være sant. Jeg kan dessverre ikke fortelle hvordan man finner det fine og kommer seg bort fra det triste, men jeg har selv hatt dårlige perioder og da er nøkkelen å ta livet med ro. Gjøre akkurat det jeg vil, lese en bok, ikke stresse med å skulle være så forbanna kreativ hele tiden. Det er tross alt ikke det viktigste i verden. Det viktigste er å være tilfreds med seg selv og omgivelsene. Dessuten må man nok noen ganger bare ta seg sammen - vi har alle ansvar for vår egen hverdag. Det å være deprimert over lengre tid er selvfølgelig vanskelig og kjipt, men man må rett og slett bare si fuck it og komme seg ut av det. På helt egne premisser. / I motsetningen har man også de som er veldig engasjerte og fødte arbeidshester som bare utretter ting enten de vil eller ei hele livet, lenge før de er tjue. Man er forskjellige - men én felles ting er jo at man finne et område hvor man trivs og kan utvikle seg. Enten det er kreativitet eller heeeelt andre ting.

 24. For en oppskrift! Denne skal jeg også skrive ut, bare for å kunne titte på den som en påminner når det trengs. For et deilig deilig innlegg.

 25. åh, jeg tror jeg elsker deg.

  Takk for boosten. Jeg trengte det.

 26. Jeg bestemte meg akkurat for å lage arbeidstasjon på soverommet. Et slikt kreativt «hjørnet» serier og film ikk er lov, men musikk og kreativitet kan blomstre fritt. Jeg ofrer lett klesplass for detMamma syns det er en elendig idé siden jeg har så mye klær, jeg gir blanke faen. Jeg skal ha hjørnet mitt. Klærne kan ligge på gulvet.

 27. Maria on 29. april 2013 at 14:20 said:

  Herregud, du skriver så BRA!
  Jeg får skikkelig livsmotivasjon av å lese innelggene dine :)) Stå på videre!

 28. Renate on 1. august 2013 at 12:29 said:

  Page 6. Fortsatt fryktelig hærlig å lese. Jeg stresser med jobben når jeg kommer hjem, og så irriterer jeg meg over at jeg stresser med jobben og så irriterer jeg meg over at jeg irriterer meg over stresset :/ Jeg skal herved kline mer! Du er dyktig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation