Amour, Lieben, Amare, Kjærleik.

.Me & You Show Sign

Hei. Dette er mandagshypotesen som ble en oppfordring. Visste du at dårlig samfunnsmoral og fremmedfrykt står noen ganger, altfor ofte, i veien for ekte kjærlighet? Da jeg var barn ble jeg aldri fortalt hva homofili var. Det var rett og slett utenfor min families hverdag; en unaturlig og unødvendig samtale. Barn ble på den tiden heller aldri eksponert for den slags gjennom media. Likevel klarte jeg å falle for en jente da jeg gikk i femteklasse. Hun hadde langt krøllet hår og fregner, minnet meg fryktelig mye om Trine i Mot i Brystet. Det var på en ungdomsleir, og jeg tenkte på henne minst en mnd etter hjemkomsten. Jeg visste hva det var; forelskelse.

Selv om jeg ikke tenkte noe over at det var en jente, er det mange som blir overrasket første gang de faller for det samme kjønn. Noen faller i bakken av sorg og redsel, glemmer den gode kriblingen og det fine ved tiltrekkelse. Hvorfor? Fordi noe eller noen har fortalt dem at det er feil, samfunnet har bygd opp en rekke kjelsord basert på homofili, og de fleste som ikke kjenner noen som er det har fordommer, bygger opp forsvarsmekanismer og reagerer med fremmedfrykt og forakt. Er det ikke rart, egentlig helt jævlig, at mennesker skal sees ned på når de opplever noe så fint som kjærlighet?

.UntitledUntitled

I går gikk det tusenvis av engasjerte og varme mennesker rundt i landet og samlet inn penger for årets TV aksjon for Amnesty. Som alle sikkert vet var temaet «Å elske er en menneskerettighet.» Jeg ble bergtatt og stolt med en gang jeg hørte det, likevel sjokkert og trist av å tenke på at det fremdeles er utellige som mobbes og diskrimineres for å elske et annet menneske.

For meg var det naturlig å få følelser for en jente, likevel noe jeg valgte å ikke snakke med mine foreldre om. I etterkant fikk jeg flere guttekjærester, og jeg møtte aldri igjen en jente som grep tak i meg som henne. Ikke før i slutten av ungdomsskolen, og så straks jeg kjente kriblingen fortalte jeg det til min bestevenninne. Det ble tatt godt i mot. Hvorfor skulle det være så annerledes? Etter den tid har jeg kysset mange myke lepper med smak av honning og søt begjær.

For tiden er jeg som en fjortenåring igjen; stupforelsket i Ryan Gosling og alle andre mannfolk med mystikk eller kreative evner. Det er fint det óg. Det hender likevel at jeg hviler øynene på vakre kvinner i ny og ned. Samme hva man faller for, er det tiltrekningen og det vakre ved at mennesker finner hverandre, vi bør ha fokus på – ikke hvem, hvordan eller hvorfor. Magien ved kjemi og tiltrekning er uforklarlig, det er vel det som gjør den så vakkert? Derfor, kjære venner, se bort fra de med fordommer, lær de som ikke kan, og ikke minst elsk de som rører ved deg. Enten det er en søt jente med krøller og fregner, som vekker minner fra fine serier, eller en barsk guttebass med et varmt hjerte.

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on Facebook

19 Thoughts on “Amour, Lieben, Amare, Kjærleik.

 1. Vakkert og utrolig viktig innlegg! :)

 2. Jeg har vokst opp med verdens beste homobror og lært fra tidlig alder at det er like normalt som å puste. Broren min har vært sammen med samme mann i over tjue år nå og fikk nå nylig endelig giftet seg! Han er mitt forbilde når det kommer til kjærligheten. Hans mann har også blitt som en ekstra bror for meg. Ingen skal straffes for å elske en annen person!

  Elskerelsker at du skriver om det! Det er kjempe viktig og kampen for homofiles rettigheter og aksept er langt fra over og det må vi heller aldri glemme! :)

 3. Marte on 22. oktober 2012 at 09:54 said:

  Så utrolig bra skrevet! Du er kjempeflink:)

 4. så fint og såå viktig!

 5. Alle her inne er litt forelska i deg <3

 6. Leanda Ottosen on 22. oktober 2012 at 13:12 said:

  Jeg ble bergtatt, virkelig! Fantastisk fint skrevet.

 7. Du kan virkelig det å skrive. Wow. Og jeg har opplevd det samme, men jeg ble redd. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre eller hvem jeg skulle fortelle til, hvertfall når hun jeg ble forelsket i var en veldig god venninne. Men etterhvert kom jeg over det. Jeg fortalte det aldri til noen, men etter som tiden gikk og kunnskapen vokste sammen med meg, fortalte jeg det til henne og da tenkte jeg bare «hva var det jeg var så redd for?» Enten hadde hun godtatt det eller så hadde hun ikke, og heldigvis gjorde hun det. Og ferdig med den saken.

  Jeg er fremdeles ung og jeg er sikker på at min tiltrekkelse mot jenter er kjærlighetsbasert, ikke bare seksuelt. Og jeg er glad for det. At jeg er en av de som kan vise verden at det spiller ingen rolle hvem du er, kjærlighet skal deles og være fint uansett. SAME LOVE.

  • Veronica Solheim on 23. oktober 2012 at 11:51 said:

   Jeg tror ikke man skal tenke så mye over hvem eller hva man tiltrekkes av, mennesker har ingen «typer» tror jeg. Jeg faller stadig vekk for rare og helt annerledes folk enn hva jeg trodde jeg likte i utgangspunktet. Det er jo det som gjør sånt så spennende og interessant. Noen ganger jenter og andre ganger gutter. FINT! Og ja, same love!

 8. Så utrolig fint skrevet! Og for et viktig tema. For bare et par timer siden fikk jeg høre et foredrag av en veldig modig mann, Frank Mugisha fra Uganda. Som du sikkert vet er det ufattelig vanskelig å være homofil i Uganda, men Mugisha jobber hardt for å gjøre tilstandene bedre. Det han fortalte gjorde virkelig inntrykk, og jeg gleder meg til å se filmen om arbeidet han og andre homofile driver,»Call me kuchu», på filmfestivalen B.I.F.F. i morgen.

  Det gjør meg så trist at legning på noen måte kan bli sett på som et problem.

  • Veronica Solheim on 23. oktober 2012 at 12:03 said:

   Det foredraget høres veldig givende og spennende ut! :) Har fått med meg problemene i Uganda, det er jo et ekstremt tilfelle. Heldigvis er det ikke så ille her hjemme. men ja, det er viktig at alle, i hele verden, får et annet syn. Lang vei å gå, men bedringen er jo på vei når noen tør å reise seg opp og bekjempe urett. Hurra for Frank og alle andre! :)

 9. Dette likte jeg! Jeg sier ja til kjærligheten jeg, så kan folk få elske hva og hvem de elske vil <3

 10. Fint innlegg! Men du, «Å elske er en menneskerett» var bare (ikke at det er bare bare) P3-aksjonens slagord, selve TV-aksjonen handlet om støtte til Amnesty og deres arbeid mot allslags menneskerettighetsbrudd ;)

 11. Miriam on 22. oktober 2012 at 21:09 said:

  Viktig og herlig befriende at du skriver om dette!!

 12. åhh, så fint og så sant!

 13. så fint og viktig og sant!

 14. nydelig skrevet. er så utrolig enig. hvorfor må alt defineres?

 15. Jeg gråter nesten av glede. Hurra. Ti tusen hjerter og stjerner og alt annet som er fint til deg for at du nettopp satte ord på tanker jeg har hatt i litt for lang tid. Takk. Kjærlighet er vakker uansett hvilken form og farger den kommer i. Skulle ønske alle kunne se det..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation